Międzynarodowe problemy głównych producentów mięsa i susza powodują, że ceny rosną. Za wołowinę już płacimy najwięcej od 15 lat. Mięso drobiowe i wieprzowe jeszcze podrożeją.
Dobra wiadomość jest taka, że wołowina już nie zdrożeje. Zła - jest najdroższa od 15 lat – informuje "Rzeczpospolita". Gorzej, że również popularne na polskich stołach drób i wieprzowina pójdą w górę – prognozują analitycy rynków rolnych 5 banków: BZ WBK, PKO BP, Credit Agricole, PGZ Paribas i Alior Banku.
Drogie mięso, to efekt sytuacji międzynarodowej największych producentów oraz susza. Jednak – jak informuje dziennik – za nami już szczyty cen jaj, liczyć możemy również na taniejący cukier oraz stabilizację cen mleka.
Analitycy spodziewają się również drobnych spadków cen zbóż. Prawdopodobnie staną one na poziomie tych sprzed roku. Jeżeli natomiast upalne lato utrzyma się w Polsce, Niemczech i Rosji, ceny mogą być wyższe o 10 proc.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl