Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Czym zastąpić białko coraz droższej poekstrakcyjnej śruty sojowej?

0
Podziel się:

Podejmowane są stale działania w celu jego redukcji. Obecnie w Polsce importowane jest ponad 77% białka paszowego, a jedynie ok. 23% to produkcja krajowa. W...

Podejmowane są stale działania w celu jego redukcji. Obecnie w Polsce importowane jest ponad 77% białka paszowego, a jedynie ok. 23% to produkcja krajowa. W Polsce dzięki systemowi dopłat unijnych wzrosło zainteresowanie produkcją rodzimego źródła białka paszowego. W roku ubiegłym do 1 ha powierzchni upraw dopłacano 591,41zł, do materiału siewnego 160zł, a w ramach uzupełniającej płatności obszarowej 211,80, co daje łączną kwotę ponad 963zł. W sytuacji, gdy udział zbóż w strukturze zasiewów w Polsce wyniósł w roku 2012 już ponad 73%, wprowadzanie strączkowych do uprawy jest szczególnie wskazane. Jednak czy większa dostępność nasion na rynku poprawi ich atrakcyjność cenową oraz wpłynie na wykorzystanie w żywieniu zwierząt?

Aktualnie poekstrakcyjna śruta sojowa (PŚS) jest podstawowym składnikiem pasz pełnoporcjowych dla drobiu - brojlerów, niosek, indyków, drobiu wodnego oraz trzody chlewnej. PŚS może stanowić jedyną paszę białkową w żywieniu zwierząt monogastrycznych. Jest jednak kosztownym komponentem białkowym, dlatego w paszach dla zwierząt starszych z powodzeniem zastępuje się ją innymi komponentami, jak śruta rzepakowa, makuchy, nasiona roślin strączkowych czy oleistych oraz wywary- tabela 1 - podstawowy skład chemiczny. W ostatnich dniach (8 czerwca br.) cena tego surowca sięgnęła 2063zł/ tonęco plasuje śrutę sojową na pozycji lidera wzrostów cen wśród surowców paszowych. Dla porównania w tym czasie poekstrakcyjna sruta rzepakowa kosztowała niespełna 1020zł mniej za tonę. Najświeższe globalne prognozy produkcji soi przewidują w obecnym sezonie 6% wzrost podaży do 282,5 mln ton- i będzie to 16,1 mln ton więcej niż sezon wcześniej. Czy prognozy okażą się trafne i czy dzięki temu ceny tego surowca paszowego będą niższe?
Czas pokaże.

Realizowany w Polsce od 2011 roku program wieloletni pt.: "Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach" ma za zadanie stworzenie warunków do zmniejszenia importu białka paszowego (poekstrakcyjna śruta sojowa) o ok. 50% w wyniku zwiększenia wartości biologicznej i użytkowej białka roślinnego pochodzącego z rodzimych surowców. Jeden z fragmentów programu badawczego dotyczącego żywienia zwierząt koncentruje się na krajowych źródłach białka takich jak: nasiona grubonasiennych roślin strączkowych (łubin, groch, bobik), produkty rzepakowe (śruta poekstrakcyjna i makuch) oraz wywary zbożowe. Doświadczenia wykonane w ramach projektu na rosnących świniach nie wykazały negatywnych skutków w wynikach produkcyjnych zwierząt (tabela 2) - udział pśs i/ lub kźbr w mieszance oraz wyniki produkcyjne).

Więcej informacji na ten temat na stronie oraz w jednostkach uczestniczących w programie

Składniki J.m. Poekstrakcyjna śruta sojowa Łubin wąskolistny Łubin żółty Łubin biały Groch siewny Groch pastewny (peluszka) Bobik
Sucha masa % sm 89,6 87-90,8 88,0-92,7 88,9-90,3 85,3-90,4 85,1-86,2 88,0
Popiół surowy 6,2-6,3 3,4-3,9 4,1-4,7 3,9-4,8 2,8-3,2 2,8-3,2 3,7-3,8
Białko ogólne 40,0-49,0 31,2-36,9 39,0-44,4 34,1-35,0 22,2-27,8 20,8-25,3 26,0 -32,0
Włókno surowe 7,5-11,6 13,9-19,6 15,2-20,9 12,2-15,7 6,1-7,3 5,9-7,4 7,3-7,8
Tłuszcz surowy 3,0-5,0 5,3-7,0 4,5-6,4 9,9-11,9 1,0-1,4 1,1-1,3 1,3
Związki bezazotowe wyciągowe 30,3-34,5 36,7-43,1 26,0-32,4 35,6-36,9 61,6-66,4 64,4-67,9 48,9
Skrobia - - - - 43,9-47,6 40,0-47,7 38,2
Fosfor g/kg sm 5,4 4,5-7,5 6,6-9,8 5,5-7,2 4,2-6,6 4,0-5,0 5,3
Wapń 3,5 3,1-3,9 2,5-3,2 3,1-3,5 1,2-1,4 1,2-1,5 1,2
Komponent * Grupa*
1 2 3 4 5
PSS x x
PSR x x x x
Groch x x
Łubin żółty x x
Łubin wąskolistny x x
Wyniki produkcyjne - 102 dni
Przyrost dzienny (g) * 963* * 967* * 967* * 987* * 996*
Wykorzystanie paszy (FCR) (kg) * 3,04* * 3,07* * 3,02* * 3,02* * 2,96*

Dla portalu cenyrolnicze.pl:

Anita Zaworska, Marcin Hejdysz

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej,

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Czytaj więcej na: www.cenyrolnicze.pl

Ceny rolnicze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)