Obecnie we Francji jest 16,4 tys. gospodarstw ekologicznych. Jak wynika z informacji Agra Europe, to aż 23 proc. więcej niż w 2008 r. W ubiegłym roku bowiem powstało tyle ferm ekologicznych co przez siedem wcześniejszych lat.
Obecnie gospodarstwa ekologiczne stanowią 3,2 proc. wszystkich. Uprawy bez chemii zajmują 670 tys. ha, czyli 2,5 proc. francuskich użytków rolnych. A w 2012 r., według zamierzeń rządu, mają wzrosnąć do 6 proc.
Francuzi coraz chętniej kupują produkty ekologiczne. W 2008 r. ich wartość w zakupionych produktach spożywczych wynosiła 1,7 proc., w 2009 r. - 2 proc. Przy czym 30 proc. tych produkowanych bez chemii pochodziło z importu. Obecnie aż 46 proc. konsumentów we Francji deklaruje, że kupuje produkty ekologiczne co najmniej raz w miesiącu. A 25 proc. zamierza częściej je wybierać. Jak informuje Agra Europe, najczęściej Francuzi kupują ekologiczne owoce i warzywa, produkty mleczarskie, jaja, mięso i pieczywo.