Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Eksport polskich zbóż spadł. Niemcy wciąż głównym odbiorcą

3
Podziel się:

Przychody z eksportu ziarna zbóż i przetworów zbożowych były o 3 proc. mniejsze od uzyskanych rok wcześniej i wyniosły 2,4 mld euro.

Eksport polskich zbóż spadł. Niemcy wciąż głównym odbiorcą
(Bartosz Wawryszuk)

Eksport zbóż spadł o 21 proc. rok do roku w okresie lipiec 2015 r. - maj 2016 r. i wyniósł 5 mln ton, wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego na podstawie danych Ministerstwa Finansów. Import w tym okresie zwiększył się o 25 proc. r/r do 1,2 mln ton ziarna zbóż.

"Zmniejszył się przede wszystkim eksport pszenicy (o 26 proc., do 3,2 mln ton). Mniej wyeksportowano także pszenżyta (501 tys. ton - spadek o 9 proc.), żyta (474 tys. ton - spadek o 15 proc.) oraz jęczmienia (174 tys. ton - spadek o 6 proc.). Eksport kukurydzy wyniósł 503 tys. ton wobec 553 tys. ton rok wcześniej. Większy niż przed rokiem (o 2 proc.) był jedynie wywóz owsa, wynoszący 84,5 tys. ton. Najwięcej zbóż wyeksportowano do Niemiec (2,2 mln ton - 44 proc. eksportu ziarna z Polski). Na drugim miejscu uplasowała się Arabia Saudyjska (0,6 mln ton z 12 proc. udziałem)" - czytamy w raporcie.

Przychody z eksportu ziarna zbóż i przetworów zbożowych były o 3 proc. mniejsze od uzyskanych rok wcześniej i wyniosły 2,4 mld euro.

W tym samym okresie zwiększył się import zbóż do Polski. "Wzrósł zwłaszcza przywóz kukurydzy, który osiągnął poziom 530 tys. ton, o 82 proc. wyższy niż w analogicznym okresie sezonu 2014/2015. Zwiększył się również przywóz pszenicy (o 3 proc., do 525 tys. ton) i pszenżyta (o 54 proc., do 7,5 tys. ton). Zmniejszył się natomiast przywóz jęczmienia (o 7 proc., do 118 tys. ton), owsa (o 6 proc., do 19 tys. ton) i żyta (o 61 proc., do blisko 4 tys. ton)" - czytamy dalej.

Saldo handlu zagranicznego zbożami oraz przetworami zbożowymi było dodatnie i ukształtowało się na poziomie 1,5 mld euro, o 9 proc. niższym niż w tym samym okresie sezonu 2014/2015, podsumowała ARR.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(3)
oo33psi22
8 lat temu
BARANINA I JAGNIECINA ZAWSZE BYLY MIESEM WYZSZEJ JAKOSCI ORAZ ZDROWSZYM .........Owce czy kozy nie potrzebuja tez specjalnej nadgorliwej opieki w zagrodzie czy na polu wiec i koszty mniejsze.
tybo
8 lat temu
Kochane owce polskie bedą musiały chodzić w burkach i mieć dużo dzieci. Nie sprzedawajmy naszych owiec muzułmanom.
Jeść każdy mu...
8 lat temu
Zaraz, przybyło milion miłośników khobeza i pity (arabskiego chleba).O ile powinno wzrosnąć spożycie w Niemczech?