Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Kampania cukrownicza w Polsce. Rekordowe zbiory buraka cukrowego

0
Podziel się:

Tegoroczne zbiory buraków cukrowych w Polsce należą do rekordowych i szacowane są na około 12,3 mln ton.

Kampania cukrownicza w Polsce. Rekordowe zbiory buraka cukrowego
(JWGreen/wikipedia.org)

Większość cukrowni w Polsce zakończyła już kampanię cukrownicza. Pracują jeszcze cukrownie w Strzelinie, Świdnicy i w Cerkwi. Według prognoz Krajowego Związku Producentów Buraka Cukrowego, w tym roku wyprodukuje się 1 mln 960 tys. ton cukru.

Łagodny początek zimy sprzyjał wykopkom buraków. Kampania cukrownicza w sezonie 2014/2015 rozpoczęła się już na początku września, dwa tygodnie wcześniej niż w poprzednim roku. Buraki przerabiało w tej kampanii w naszym kraju łącznie 18 cukrowni, w tym 7 należących do Krajowej Spółki Cukrowej.

Obecnie pracują jeszcze trzy cukrownie na Dolnym Śląsku: w Strzelinie (planowane zakończenie 8 lutego), Świdnicy (planowane zakończenie 5 lutego) i Cerekwi (planowane zakończenie około 20 lutego). Są to fabryki należące do niemieckiego koncernu Sudzucker.

Tegoroczne zbiory buraków cukrowych w Polsce (jak i w Europie) należą do rekordowych, szacowane są na około 12,3 mln ton, podczas gdy w rok wcześniej wyniosły one 11,2 mln ton. Ich zbiory zakończono dopiero w grudniu.

Poprawa efektywności uprawy oraz korzystne warunki pogodowe w okresie wegetacji i zbiorów przyczyniły się do wzrostu plonów. Według wstępnych szacunków średni plon był wyniósł około 68 ton/ha, przy czym wystąpiły duże różnice plonowania w poszczególnych regionach. W południowych województwach plony wyniosły około 80 ton/ha, a w województwie kujawsko-pomorskim około 50 ton/ha. Burakami zostało obsiane około 190 tys. hektarów.

Według Związku, zawartość cukru w burakach wyniesie 17,5 proc., czyli będzie na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego. Oznacza to, że produkcja cukru w Polsce z kampanii 2014/15 wyniesie około 1 mln 960 tys. ton (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ocenia, że produkcja cukru może wynieść około 1 mln 850 tys. ton). Jest to więcej niż wynosi tzw. kwota cukrowa przyznana Polsce (1 mln 405 tys. ton). Nadwyżka produkcji krajowej wyniesie zatem około 555 tys. ton. Krajowa konsumpcja cukru szacowana jest na 1 mln 630 tys. ton.

Zgodnie z prawem unijnym cukier wytworzony ponad kwotę może być wyeksportowany poza granicę UE, zużywany na cele niespożywcze lub _ przeniesiony _ na kolejną kampanię cukrowniczą 2015/2016. Komisja Europejska zapowiedziała zniesienie limitowania produkcji cukru od 2017 roku.

W okresie styczeń-październik 2014 r. wyeksportowano około 383 tys. ton cukru, z tego 275 tys. ton do UE. Na unijnym rynku największym odbiorcą były Niemcy (98 tys. ton, spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela (34 tys. ton), Kazachstanu (26 tys. ton) oraz Rosji (14 tys. ton).

Duża produkcja cukru w Polsce, a także duże zapasy na świecie są głównym powodem niskich cen. W listopadzie 2014 r. średnia cena zbytu cukru w workach wyniosła 1,80 zł/kg i była o 36 proc. niższa niż przed rokiem. Cena zbytu cukru w opakowaniach jednokilogramowych spadła do 1,68 zł/kg i była o 38 proc. niższa niż przed rokiem. Ceny detaliczne cukru w listopadzie br. były na poziomie 2,12 zł/kg ( cukier był 35 proc. tańszy niż rok wcześniej). Duży spadek cen zbytu negatywnie wpływa na wyniki finansowe przemysłu cukrowniczego.

wiadomości
wiadmomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)