"W 2018 roku zakład produkcyjny w Dębicy został sprzedany przez Animex, a marką Pasztet Prochowicki zainteresowało się kilka firm. Ostatecznie marka trafiła do firmy Konshurt z Częstochowy, która handluje Pasztetem Prochowickim od 27 lat" - poinformował nowy właściciel marki.
Z informacji Konshurtu wynika, ze produkcja pasztetu drobiowego w zakładach w Prochowicach rozpoczęła się w 1957 roku, a w 1993 roku zakłady przejął Animex. Dziesięć lat później produkcja pasztetu została przeniesiona do innego zakładu, a zakład w Prochowicach został zamknięty.
W jaki sposób zachowała się marka Pasztet Prochowicki? "W latach 90. pasztety w Prochowicach były produkowane pod marką Pasztet Podlaski. Ponieważ w Polsce były dwa pasztety o takiej nazwie, po orzeczeniu sądu pasztet produkowany w Prochowicach zmienił nazwę na Pasztet Prochowicki i nowy znak został zastrzeżony - wyjaśnia firma w komunikacie.
Dawny Pasztet Podlaski z Prochowic i aktualny Pasztet Podlaski z Siedlec obecnie są produkowane w tym samym miejscu i na tych samych maszynach. "Dziwne koleje losu połączyły produkcję dwóch pasztetów w jednym miejscu, o tych samych korzeniach początkowej nazwy" - zauważa refleksyjnie firma.
Nowy Pasztet Prochowicki jest dostępny od 29 sierpnia w identycznym opakowaniu jak dotychczas oraz - jak zapewnia firma - w poprawionej jakości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl