Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Nowy parametr jakościowy to zawartość glukozy.

0
Podziel się:

Określenie zawartości glukozy przydatne jest w celu poznania jakości korzeni cukrowych buraków. Jeśli jest zbyt wysoka świadczy o niekorzystnych zachodzących...

Nowy parametr jakościowy to zawartość glukozy.

Określenie zawartości glukozy przydatne jest w celu poznania jakości korzeni cukrowych buraków. Jeśli jest zbyt wysoka świadczy o niekorzystnych zachodzących procesach w surowcu.
Badaniami które określają jakość korzeni buraków są: zawartość cukru, sodu, potasu oraz azotu. Zawarty cukier w buraku to sacharoza. Z kolei sacharoza składa się z dwóch prostych cukrów fruktozy i glukozy. Przy dłuższym składowaniu i podczas gnicia, sacharoza zostaje rozłożona na cukry proste. W korzeniach zawartość glukozy zwiększa się, co jest efektem działania mikroorganizmów. Wzrastający poziom glukozy świadczy o pogorszeniu jakości buraków i negatywnie wpływać może na produkcyjne procesy.
Od niedawna glukoza określana jest w doświadczeniach prowadzonych przez cukrownie. O wynikach badań informować będzie na bieżąco Rolnicze Doradztwo w Uprawie Buraka Cukrowego LIZ. Ale organizacja ta jest jednak zdania, że parametr ten powinien być powszechnie wykorzystywany. Pozwoliło by to na rozbudowanie systemu wczesnego ostrzegania oraz wdrażania zaradczych środków w celu ograniczania szkód, głównie podczas etapu przechowywania buraków.

promowane
wiadomości rolnicze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)