Notowania

promowane
03.04.2015 12:27

Polska trzecim producentem masła w Unii

Według ostatnich szacunkowych danych Eurostat przedstawionych przez KE ze stycznia 2015 roku, Polska to obecnie trzeci producent masła w UE z produkcją...

Podziel się
Dodaj komentarz

Według ostatnich szacunkowych danych Eurostat przedstawionych przez KE ze stycznia 2015 roku, Polska to obecnie trzeci producent masła w UE z produkcją wynoszącej 16,5 tys. ton. Więcej tego tłuszczu jedynie wytworzano w Niemczech (46 tys. ton) oraz Francji (44,5 tys. ton) - jak podaje FAMMU/FAPA.
Również szacunki Eurostatu za cały rok 2014 wskazują, że jesteśmy trzecim producentem masła w Unii.
Według tych danych w minionym roku w naszym kraju wytworzono ok. 171 tys. ton masła. Więcej mlecznego tłuszczu jedynie wytworzono w Niemczech (489,2 tys. ton) oraz Francji (441,8 tys. ton).
Najnowsze dane KE które dotyczą mleczarstwa i produkcji przetworów mlecznych w krajach UE pochodzą z 2013 roku. Polska w produkcji masła zajmowała wtedy czwarte miejsce z produkcją 143 tys. ton byliśmy za Niemcami (424,34 tys. ton), Francją (338,06 tys. ton) oraz Irlandią (152,1 tys. ton). Natomiast za Polską znalazły się Włochy (97,41 tys. ton), Finlandia (44,01 tys. ton) oraz Dania (43 tys. ton).
W przypadku produkcji serów wypadamy nieco gorzej. W 2013 roku Polska zajmowała piąte miejsce z produkcją wynoszącą ok. 732,28 tys. ton. Więcej serów wytworzono w Niemczech (2,182 mln ton), Francji (1,931 mln ton), Włoszech (1,158 mln ton) oraz Holandii (744,5 tys. tom). Za nami znalazły się kraje takie jak Wielka Brytania (348,5 tys. ton), Dania (324,9 tys. ton) oraz Hiszpania (314,9 tys. ton). Według szacunków Eurostatu również na piątym miejscu pozostaliśmy w 2014 roku, wytwarzając 759,6 tys. ton serów. Wciąż pozostawaliśmy za Niemcami (2,298 mln ton), Francją (1,829 mln ton), Włochami (989,3 mln ton) oraz Holandią (768,4 mln ton).

Tagi: promowane, wiadomości rolnicze
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz