Umieszczenie żółtych naczyń na wysokości wierzchołków roślin pozwala na monitoring upraw i określenie pojawienia się szkodników, warto przypomnieć zatem progi szkodliwości dla szkodników rzepaku, których naloty właśnie obserwujemy:
Chowacz brukwiaczek próg szkodliwości wynosi 10 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu kolejnych 3 dni.
Chowacz czterozębny próg szkodliwości wynosi 20 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu kolejnych 3 dni.
Słodyszek rzepakowy próg szkodliwości w okresie kwiatostanu zwartego od 1 do 2 chrząszczy na 1 roślinie, a w fazie kwiatostanu luźnego od 3 do 5 chrząszczy na 1 roślinie. Żółte naczynia muszą zostać wystawione od strony przewidywanego nalotu wcześniej, na przełomie lutego i marca, a po stwierdzeniu obecności chrząszczy w naczyniach dalsze obserwacje należy prowadzić na roślinach.
W wyniku uszkodzeń przez chowacze rośliny rzepaku rozwijają się słabiej i gorzej plonują. Przede wszystkim dojrzewają nierównomiernie, są łamliwe, a łuszczyny osypują się. Rozwój chorób na roślinach rzepaku to również wynik żerowania larw szkodników oraz powodowanych przez nie uszkodzeń. Zranienia to miejsca doskonałe dla wnikania patogenów. Obserwować można na roślinach rozwój suchej zgnilizny kapustnych, czerni krzyżowych, szarej pleśni, zgnilizny twardzikowej.