Z badań przeprowadzonych na zlecenie The Good Food Institute wynika, że rynek produkowanych z roślin zamienników mięsa wzrósł w ciągu roku o 23 proc. do 684 mln dol. Najmocniej, bo aż o 70 proc. wzrosła sprzedaż marki Beyond Meat z Doliny Krzemowej.
Obecnie już jedna ósma mleka sprzedawanego w amerykańskich sklepach nie pochodzi od krów, lecz powstaje z roślin. Sprzedaż bezmlecznych jogurtów, serów i lodów wzrosła w ciągu roku aż o 40 proc.
Sprzedaż żywności ogółem wzrosła w tym samym czasie tylko o 2 proc. - zwraca uwagę Bloomberg.
Wzrost popularności produktów wegańskich nie oznacza jednak, że spożycie mięsa maleje. Według North American Meat Institute aż 95 proc. Amerykanów spożywa mięso i odsetek ten jest niezmienny od lat. Rynku mięsa w USA jest obecnie wart 49 mld dol.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl