Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Przemysław Ciszak
|

Tanie wina owocowe tracą rynek. Polska branża potrzebuje zmian w prawie

7
Podziel się:

Na tanie wina brakuje amatorów, a te drogie i wykwintne mają problemy przez prawo.

Brakuje ścisłej definicji win owocowych. W różnych krajach mogą one funkcjonować jako cydr, albo wino.
Brakuje ścisłej definicji win owocowych. W różnych krajach mogą one funkcjonować jako cydr, albo wino. (Lee Royal/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0))

Polska wchodząc do Unii, dostarczała na rynek 170 mln litrów wina owocowego. Od tego czasu produkcja spadła do 77,8 mln litów. Na tanie wina brakuje amatorów, a te drogie i wykwintne mają problemy przez prawo.

O ponad połowę spadała produkcja win owocowych w ciągu ostatnich 15 lat – pisze ”Rzeczpospolita”. A i tak stanowią one przeważającą część polskiej produkcji winiarskiej w ogóle. Na 120 mln litrów całej produkcji 77,8 mln litrów jest wytwarzana z owoców.

Winna jest temu zmiana gustów konsumentów. Tanie wina owocowe zwyczajnie tracą amatorów – informuje dziennik. Z kolei te dobrej jakości muszą zmagać się na wspólnym rynku z francuskimi i włoskimi winami gronowymi.

Do tego dochodzi konkurencja w postaci cydrów i piw z dodatkiem soku owocowego. Branża potrzebuje regulacji i ścisłych definicji, aby się dalej rozwijać – pisze "Rz".

Zobacz także: Rynek alkoholi w Polsce. Co najchętniej piją Polacy?

W przepisach brakuje wspólnej, unijnej definicji wina owocowego. Każdy kraj definiuje je inaczej, a co za tym idzie - w inny sposób nalicza podatek.

Producenci cydru skarżą się na niesprawiedliwą konkurencję ze strony piwowarów, którzy płacą niższą akcyzę podpisując piwo z sokiem jabłkowym, jako cydr. Konieczne jest również odróżnienie samego cydru od wina owocowego – argumentują na łamach dziennika przedstawiciele branż.

Tylko to da szansę na ratowanie polskiej branży winiarskiej, która i tak musi przejść transformację. Bowiem, jak pisze dziennik, żeby zaistnieć na międzynarodowym rynku, polscy producenci muszą postawić na jakość i celować w wyższą półkę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez * *dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(7)
jose arturo
5 lata temu
Zamożny polski klient z reguły nie zna się na winach więc kupuje najdroższe w przekonaniu, że eksperci się nie mylą zwłaszcza, że z reguły wina te pełnią rolę prestiżowej dekoracji z nazwami budzącymi nostalgię typu "żegnaj Pamelo".
cydr2
6 lat temu
Cydr wytrawny jest koszmarny, wolę słodki, lubelski jest dobry i baaaaardzi smaczny.
cydr1
6 lat temu
Cydr lubelski jest koszmarny co za baran uważa że musi być słodki ,prawdziwy francuski jest wytrawny i baaaaardzo smaczny.
hahaha
6 lat temu
koneserzy dzięki 500+ przerzucili się na wytrawne francuskie
m-53
6 lat temu
@mike[QUOTE] a jakie jeszcze są wina poza owocowymi ? [/QUOTE] Z kwiatów, zbóż, łodyg (np. rabarbar), warzyw no i z miodu.