Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Anna Frankowska
|

Polski cukier niczym bomba. Czeka nas wojna cenowa

38
Podziel się:

Jesienią zacznie się huśtawka cenowa, bo UE znosi limity produkcji cukru. To dla Polaków najbardziej "polityczny" surowiec spożywczy.

Polski cukier niczym bomba. Czeka nas wojna cenowa
(david pacey/flickr (CC BY 2.0))

Jak pisze "Rzeczpospolita" w październiku Unia przestanie narzucać krajom i firmom, kto ile cukru może produkować. W najbardziej prawdopodobnym scenariuszu obecny wzrost cen tego surowca potrwa do końca roku, a następnie będą duże wahania - informuje "Rzeczpospolita".

Jak podaje gazeta, zniżka uderzy w cukrownie, a pośrednio w rolników. Krzysztof Nykiel, Prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, spodziewa się cenowej walki producentów, której ofiarą staną się polscy plantatorzy.

Gazeta zauważa, że cena cukru nie jest w Polsce sprawą błahą. Jej skoki wywołują gwałtowne reakcje, mimo że od upadku komunizmu minęło niemal 30 lat.

Polska jest trzecim producentem cukru w Unii Europejskiej, za Francją i Niemcami. Jest też jego znaczącym eksporterem - czytamy w artykule.

Rekordowa produkcja cukru w Polsce. Tak dobrze dawno nie było

Według portalu dlahandlu.pl, w kwietniu konsumenci za cukier paczkowany kupowany w sieciach handlowych płacili od 2,89 do 4,45 zł za kg, średnio jego cena wyniosła 3,14 zł/kg.

Relatywnie drogi jest cukier na rynku krajowym. W lutym br. średnia cena zbytu cukru workowanego wyniosła 2,61 zł/kg i była taka sama jak przed miesiącem, ale o 16 proc. wyższa niż przed rokiem.

W pierwszych miesiącach tego roku światowe ceny kształtowały się na poziomie 550 dolarów za tonę, a cukru surowego - 450 dol/tonę. Analitycy przewidują, że relatywnie wysokie ceny cukru na świecie będą utrzymywały się do końca 2017 r.

Z tego względu, że zostanie zniesione limitowanie produkcji cukru rolnicy zwiększyli uprawę buraków cukrowych. W tym roku powierzchnia zasiewów buraków cukrowych wzrosła do ok. 220 tys. ha, wobec 205,6 tys. ha w sezonie poprzednim.

Jak wynika z szacunków produkcja cukru w Polsce będzie większa od zapotrzebowania krajowego, które jest szacowane na ok. 1,7 mln ton. Nadwyżka może być przeznaczona na eksport.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(38)
oszukany wybo...
7 lat temu
Od chwili objęcia władzy przez PiS kilogram cukru zdrożał o ponad 50 groszy!!!
winiorz
7 lat temu
co wy tukej piszecie ze cukier po 6 dych porombalo was,a jo sie robia wino z czornego bza,aby was jusz nie wiym co!
qwer
7 lat temu
cukier powinien kosztować co najmniej 60 zł kilo bo to trucizna a bez cukru można żyć bez problemu
sde
7 lat temu
biała trutka!
spokojneciele
7 lat temu
Lobby cukrowe rusza do ataku - polscy konsumenci nie dajcie się robić w balona bo na WAS zarobią niemieccy spekulanci (czy pamiętacie cukier po 6.50 zł za kg, który wywołali właśnie germańscy oszuści ? )
...
Następna strona