Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Polski cukier niczym bomba. Czeka nas wojna cenowa

Polski cukier niczym bomba. Czeka nas wojna cenowa

Fot. david pacey/flickr (CC BY 2.0)

Jesienią zacznie się huśtawka cenowa, bo UE znosi limity produkcji cukru. To dla Polaków najbardziej "polityczny" surowiec spożywczy.

Jak pisze "Rzeczpospolita" w październiku Unia przestanie narzucać krajom i firmom, kto ile cukru może produkować. W najbardziej prawdopodobnym scenariuszu obecny wzrost cen tego surowca potrwa do końca roku, a następnie będą duże wahania - informuje "Rzeczpospolita".

Jak podaje gazeta, zniżka uderzy w cukrownie, a pośrednio w rolników. Krzysztof Nykiel, Prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, spodziewa się cenowej walki producentów, której ofiarą staną się polscy plantatorzy.

Gazeta zauważa, że cena cukru nie jest w Polsce sprawą błahą. Jej skoki wywołują gwałtowne reakcje, mimo że od upadku komunizmu minęło niemal 30 lat.

Polska jest trzecim producentem cukru w Unii Europejskiej, za Francją i Niemcami. Jest też jego znaczącym eksporterem - czytamy w artykule.

Rekordowa produkcja cukru w Polsce. Tak dobrze dawno nie było

Według portalu dlahandlu.pl, w kwietniu konsumenci za cukier paczkowany kupowany w sieciach handlowych płacili od 2,89 do 4,45 zł za kg, średnio jego cena wyniosła 3,14 zł/kg.

Relatywnie drogi jest cukier na rynku krajowym. W lutym br. średnia cena zbytu cukru workowanego wyniosła 2,61 zł/kg i była taka sama jak przed miesiącem, ale o 16 proc. wyższa niż przed rokiem.

W pierwszych miesiącach tego roku światowe ceny kształtowały się na poziomie 550 dolarów za tonę, a cukru surowego - 450 dol/tonę. Analitycy przewidują, że relatywnie wysokie ceny cukru na świecie będą utrzymywały się do końca 2017 r.

Z tego względu, że zostanie zniesione limitowanie produkcji cukru rolnicy zwiększyli uprawę buraków cukrowych. W tym roku powierzchnia zasiewów buraków cukrowych wzrosła do ok. 220 tys. ha, wobec 205,6 tys. ha w sezonie poprzednim.

Jak wynika z szacunków produkcja cukru w Polsce będzie większa od zapotrzebowania krajowego, które jest szacowane na ok. 1,7 mln ton. Nadwyżka może być przeznaczona na eksport.

Czytaj więcej: Rekordowa produkcja cukru w Polsce. Tak dobrze dawno nie było

 

 

ue, pap, gospodarka, ceny, żywność, przegląd prasy, przetwórstwo, "rzeczpospolita"
PAP
Czytaj także
Polecane galerie
oszukany wyborca
2017-05-21 08:16
Od chwili objęcia władzy przez PiS kilogram cukru zdrożał o ponad 50 groszy!!!
winiorz
2017-05-20 22:50
co wy tukej piszecie ze cukier po 6 dych porombalo was,a jo sie robia wino z czornego bza,aby was jusz nie wiym co!
qwer
2017-05-20 22:29
cukier powinien kosztować co najmniej 60 zł kilo bo to trucizna a bez cukru można żyć bez problemu
Pokaż wszystkie komentarze (38)