Notowania

gospodarka
19.05.2017 02:57

Polski cukier niczym bomba. Czeka nas wojna cenowa

Jesienią zacznie się huśtawka cenowa, bo UE znosi limity produkcji cukru. To dla Polaków najbardziej "polityczny" surowiec spożywczy.

Podziel się
Dodaj komentarz
(david pacey/flickr (CC BY 2.0))

Jak pisze "Rzeczpospolita" w październiku Unia przestanie narzucać krajom i firmom, kto ile cukru może produkować. W najbardziej prawdopodobnym scenariuszu obecny wzrost cen tego surowca potrwa do końca roku, a następnie będą duże wahania - informuje "Rzeczpospolita".

Jak podaje gazeta, zniżka uderzy w cukrownie, a pośrednio w rolników. Krzysztof Nykiel, Prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, spodziewa się cenowej walki producentów, której ofiarą staną się polscy plantatorzy.

Gazeta zauważa, że cena cukru nie jest w Polsce sprawą błahą. Jej skoki wywołują gwałtowne reakcje, mimo że od upadku komunizmu minęło niemal 30 lat.

Polska jest trzecim producentem cukru w Unii Europejskiej, za Francją i Niemcami. Jest też jego znaczącym eksporterem - czytamy w artykule.

Rekordowa produkcja cukru w Polsce. Tak dobrze dawno nie było

Według portalu dlahandlu.pl, w kwietniu konsumenci za cukier paczkowany kupowany w sieciach handlowych płacili od 2,89 do 4,45 zł za kg, średnio jego cena wyniosła 3,14 zł/kg.

Relatywnie drogi jest cukier na rynku krajowym. W lutym br. średnia cena zbytu cukru workowanego wyniosła 2,61 zł/kg i była taka sama jak przed miesiącem, ale o 16 proc. wyższa niż przed rokiem.

W pierwszych miesiącach tego roku światowe ceny kształtowały się na poziomie 550 dolarów za tonę, a cukru surowego - 450 dol/tonę. Analitycy przewidują, że relatywnie wysokie ceny cukru na świecie będą utrzymywały się do końca 2017 r.

Z tego względu, że zostanie zniesione limitowanie produkcji cukru rolnicy zwiększyli uprawę buraków cukrowych. W tym roku powierzchnia zasiewów buraków cukrowych wzrosła do ok. 220 tys. ha, wobec 205,6 tys. ha w sezonie poprzednim.

Jak wynika z szacunków produkcja cukru w Polsce będzie większa od zapotrzebowania krajowego, które jest szacowane na ok. 1,7 mln ton. Nadwyżka może być przeznaczona na eksport.

Tagi: gospodarka, ceny, przetwórstwo, żywność, pap, ue, "Rzeczpospolita", przegląd prasy, najważniejsze, promowane, wiadomości rolnicze
Źródło:
PAP
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz
20-05-2017

rudyI całe szczęście. Może padnie monopolista i tak jak cały świat będziemy mieć tańszy cukier. Niby dlaczego Polakom wciskają po 2,60 za kilogram, a … Czytaj całość

20-05-2017

widzco to ma znaczyć!!!!!!! nie wiedziałem że UE narzuca komukolwiek co mamy uprawiać i co mamy produkować. to chore--- wara i paszoł won!!!!!!!!

20-05-2017

LeonAle obłuda Polskie Cukrownie .Jakie polskie przeciez Balcerowicz i Lewandowski wyprzedali polskie cukrownie.Wszystkie są w łapach niemieckich lub … Czytaj całość

Rozwiń komentarze (38)