Fendt stworzył sieczkarnię Katana 65, ergonomiczną i ekonomiczną pod wieloma względami maszynę nowej generacji. Pojazd ten posiada w swoim wyposażeniu np. nowoczesny zgniatacz ziarna oraz największy na rynku rotor mający średnicę 720 mm. Warto też wspomnieć o amortyzacji tylnej osi, a także małym promieniu nawrotu. Istotnym faktem jest również małe zużycie paliwa oraz wmontowany system prowadzenia Eco/Power.
Wewnątrz kabina jest zaprojektowana z zachowaniem wszelkich norm i standardów. Wnętrze jest przestronne i wyposażone w większa ilość oświetlenia, joystick wielofunkcyjny, terminal Vario oraz np. konsole w podłokietniku. Istotne jest także niemal niczym nieograniczone pole widzenia. Dzięki odpowiedniej budowie maszyny jest ona łatwa w obsłudze, ale także w konserwacji.
model | Fendt Katana 65 |
producent | Fendt |
rodzaj | sieczkarnia |
kąt obrotu tunelu wyrzutowego | 210 stopni |
liczba walców podających | 6 |
moc silnika | 480/653kw/km |
średnica bębna nożowego | 720mm |
szerokość wciagania | 800mm |
wysokość transportowa | 3850mm |
zbiornik paliwa | 1100l |
liczba cylidrów | V 8 |
Nazwa | Cena | Zmiana tyg. | |
---|---|---|---|
jałówka | 6,60 | PLN/kg | 0,00% |
kurczak | 3,75 | PLN/kg | 0,00% |
owies konsumpcyjny | 563,33 | PLN/t | 0,00% |
pszenica paszowa | 780,00 | PLN/t | 0,00% |
żyto konsumpcyjne | 708,93 | PLN/t | 0,00% |
Surfinia to odmiana petunii ogrodowej, charakteryzująca się wiszącymi pędami. Uprawiana jest głównie, jako roślina ozdobna. Kwiaty surfinii mają najczęściej fioletowy, różowy lub biały kolor.
Zamiast do lasu na grzyby można wybrać się … do własnego ogrodu. Jednak w ogrodzie najlepiej sprawdzą się tylko jadalne odmiany grzybów, takie jak: pieczarka, boczniak czy twardziak japoński. Leśne grzyby w klasycznym ogrodzie raczej się nie sprawdzą. Zabraknie im właściwości odżywczych, z których korzystają w lesie dzięki obecności drzew i ściółki leśnej.
Kanna, czyli inaczej paciorecznik należy do rodziny paciorecznikowatych. Do jej rodzaju zalicza się ok. 60 gatunków. Nasiona tej rośliny przypominają paciorki, stąd jej Polska nazwa.
Por jest warzywem całorocznym i w smaku jest trochę delikatniejszy od cebuli. Jest nieodzownym dodatkiem do sałatek, zup czy surówek.