wp.pl
wp.pl
Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Money.plAgrobiznesBaza wiedzy rolniczej

Babka zwyczajna

B C D G K M N O P R S Ś T W Z
Babka zwyczajna
Babka zwyczajna nazywana również babką większą należy do rodziny babkowatych to bylina powszechnie spotykana na całym terytorium Polski. Roślinę tę można zauważyć na trawnikach, w ogrodach czy tez wzdłuż dróg. Już od starożytności jest uznawana za roślinę leczniczą. Okres jej kwitnienia przypada od maja do września i wtedy też jest zbierana z lasów i łąk. Roślina jest uważana za chwast, ponieważ jest często spotykana na terenach przeznaczonych pod uprawę
Wygląd babki oraz jej pory kwitnięcia uzależnione są od gleby, w której jest uprawiana. Osiąga ona od pięciu do trzydziestu cm wysokości, a jej kłącze jest grube i krótkie. Liście babki zwyczajnej mają okrągły kształt. Cechą charakterystyczną rośliny jest pęcznienie i śluzowacenie łupni nasiennej podczas kwitnięcia.

Skład i działanie babki zwyczajnej

W skład babki zwyczajnej wchodzą flawonoidy, garbniki, substancje śluzowe, krzemionka, pektyny, cynk, potas, magnez, witaminy A, K, C. Roślina zawiera również glikozydy, które odpowiadają za właściwości lecznicze babki. Akubina działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo przeciwzapalnie oraz działa osłaniająco na wątrobę. Działanie moczopędne i rozkurczowe spowodowane jest obecnością katalpolu. Z kolei zawartość C i K zwiększa krzepliwość krwi i uszczelnia naczynia krwionośne. Owoce babki zwyczajnej wraz z nasionami zasobne są w śluzy, olej tłusty, cukrowiec - planteozę i w białko aleuro.

Zastosowanie wewnętrzne

babka zwyczajna wykorzystywana jest w chorobach górnych dróg oddechowych, szczególnie przy kaszlu a także w nieżytach żołądka, dwunastnicy i jelit. Babka zwyczajna wykorzystywana jest tak że w leczeniu przeziębiania i kataru. Roślina ma działanie łagodzące podczas infekcji moczowych i dróg oddechowych. Dzięki właściwościom hamującym wewnętrzne krwawienia stosowana jest w przypadku menstruacji.

Zastosowanie zewnętrzne

Babka stosowana jest w przypadku wystąpienia ran, owrzodzeń, ukąszeń, wysypek czy opuchlizn w postaci okładu lub naparu z liści. Roślina działa łagodząco na zapalenie gardła i jamy ustnej.


Kategoria: rośliny
Zobacz także
  • Rdest ptasi

    Rdest ptasi to pospolity chwast z rodziny rdestowatych. Jego nazwa związana jest z faktem, że jest on ulubionym pokarmem ptaków,szczególnie wróbli i ptactwa domowego - kur, gęsi, kaczek. Roślina...

  • Mszyce

    Czym są mszyce. Mszyce to jedne z wielu szkodników naszych upraw, jak już się pojawią atakują masowo żerując na roślinach. Są to małe owady, o miękkim i delikatnym ciele i błoniastych skrzydłach....

  • Dziurawiec zwyczajny

    Dziurawiec zwyczajny jest wieloletnia byliną występująca powszechnie na naturalnych stanowiskach w całej Europie. W Polsce dziurawiec spotykany jest na słonecznych stanowiskach na łąkach, przy...

  • Wełnowiec szklarniowy

    Wełnowiec szklarniowy występuje najczęściej na storczykach, to owalny owad, mający od 2 do 5 mm, najczęściej są zielone lub różowe, ale pokrycie ich ciała wojłokiem powoduje srebrzysty odcień....

  • Chaber bławatek

    Chaber bławatek jest rośliną jednoroczna z rodziny astrowatych, występująca w Europie oraz Azji. W Polsce występuje powszechnie jako chwast. Dla rolników stanowi duży problem, ponieważ zagraża ich...

  • Sadzenie wikliny
    Sadzenie wikliny więcej

    Wiklina to wieloletnia roślina, która najczęściej uprawiana jest na specjalnie do tego celu przygotowanych plantacjach. Aby wiklina nadawała się do zbiorów należy zapewnić jej odpowiednie warunki do wzrostu i spełnić jej wymagania glebowe.

    • Sadzenie kanny
      Sadzenie kanny więcej

      Kanna, czyli inaczej paciorecznik należy do rodziny paciorecznikowatych. Do jej rodzaju zalicza się ok. 60 gatunków. Nasiona tej rośliny przypominają paciorki, stąd jej Polska nazwa.

      • Sadzenie żurawiny
        Sadzenie żurawiny więcej

        Żurawina to roślina słynąca ze swoich leczniczych właściwości. W ogrodzie będzie stanowić ciekawą ozdobę, a jej owoce posłużą do wyrobów przetworów na zimę, czy do zrobienia sosów do mięs. Jest bogata w witaminy i sole mineralne.

        • Sadzenie poru
          Sadzenie poru więcej

          Por jest warzywem całorocznym i w smaku jest trochę delikatniejszy od cebuli. Jest nieodzownym dodatkiem do sałatek, zup czy surówek.

Nazwa Cena Zmiana tyg.
6,00 PLN/kg -3,38%
3,06 PLN/kg +0,33%
556,67 PLN/t +0,50%
711,67 PLN/t +1,65%
595,27 PLN/t +0,45%
Nazwa Cena Zmiana 1m
59,61 cent/funt -12,84%
192,88 cent/funt +1,43%
130,70 cent/funt +5,45%
12,83 cent/cetnar 0,00%
  • ON
  • Pb95
  • Pb98
  • LPG
  • 4,30
  • 4,48
  • 3,27
  • 1,98

Źródło: stacjebenzynowe.pl | Ostatnia aktualizacja: 2017-05-27