Money.plAgrobiznesBaza wiedzy rolniczej

Babka lancetowata

B C D G K M N O P R S Ś T W Z
Babka lancetowata
Babka lancetowata jest powszechnie spotykaną rośliną o właściwościach leczniczych. Określana jest mianem babki koniczynowej, ponieważ jest często spotykana w koniczynie lucernie. Bylina występuje powszechnie na całym obszarze klimatu umiarkowanego. W Polsce spotykana jest przede wszystkim na łąkach, trawnikach, zboczach i polanach Ze względu na jej szybkie rozprzestrzenianie przez wiele osób uważana jest za uciążliwy, trudny do wytępienia chwast. W rzeczywistości babka lancetowata posiada ogromną wartość zielarską, dzięki czemu wykorzystywana jest do produkcji preparatów leczniczych.

Charakterystyka babki lancetowatej

Babka rośnie na ziemiach lekkich i przewiewnych. Preferuje gleby czarnoziemne lub gliniasto-piaszczyste. W okresie kwitnienia pojawiają się pędy kwiatonośne, osiągające 40 cm wysokości.
Babka posiada charakterystyczne gładkie, ciemnozielone liście tworzące przyziemna rozetę. Od góry są zaostrzone, u nasady zwężają się w ogonek. Biały lub brunatnoróżowy kwiatostan zebrany jest w kłos. Babka lancetowata kwitnie od maja do sierpnia.

Właściwości i zastosowanie babki lancetowatej

Liście babki zawierają substancje śluzowe, garbniki, flawonoidy, sole mineralne (min.: potas, sód wapń, fosfor)kwasy mineralne i witaminy. Występowanie tych związków sprawia, że babka lancetowata posiada właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne ściągające, hamujące krwawienie, łagodzące obrzęki oraz przeciwskurczowe.
Napar z babki lancetowatej stosowany jest w przypadku nieżytu żołądka i jelit oraz przy skąpym wydzielaniu kwasu solnego lub w ogóle jego braku w przewodzie pokarmowym. Sok z babki działa powlekająco i wykrztuśnie. Babka ma również właściwości przeciwbiegunkowe oraz osłonowe i stosowana jest przy chorobach układu pokarmowego.Napary i odwary działają przeciwzapalnie niszcząc bakterie w jamie ustnej. Wyciągi z rośliny działają rozkurczająco na mięśnie gładkie dróg oddechowych. Stosowane są przeciwko kaszlowi chrypce i problemami z odkrztuszaniem. Roślina ta wykazuje działania przyśpieszające gojenie się ran i regenerację uszkodzonego nabłonka.


Kategoria: rośliny
Zobacz także
  • Babka zwyczajna

    Babka zwyczajna nazywana również babką większą należy do rodziny babkowatych to bylina powszechnie spotykana na całym terytorium Polski. Roślinę tę można zauważyć na trawnikach, w ogrodach czy tez...

  • Szkodniki

    Szkodniki to zmora każdego ogrodnika, pojawiają się nie wiadomo skąd i od razu w masowych ilościach. Najczęściej przynosimy je do ogrodu wraz z zakupioną rośliną lub też same przychodzą wyczuwając...

  • Roztocze

    Roztocze (Acari) to rząd pajęczaków o mikroskopijnych rozmiarach. Zamieszkują wszystkie strefy klimatyczne i łatwo dostosowują się do panujących warunków. Powstała również nauka zajmująca się...

  • Przędziorki

    Czym są przędziorki Przędziorki to małe czerwone pajączki o wielkości do 0, 5 mm. Największymi szkodnikami roślin są przędziorki: chmielowiec, storczyk owiec i cytrusowiec. Najczęściej ich obecność...

  • Krwawnik pospolity

    Krwawnik pospolity jest rośliną pochodząca z rodziny astrowatych. Najczęściej można ją spotkać na nieużytkach, skrajach lasów, pastwiskach czy pobocznych trawnikach w okresie od czerwca do...

  • Sadzenie chryzantemy
    Sadzenie chryzantemy więcej

    Chryzantemy to byliny należące do rodziny astrowatych. W Polsce kojarzona jest głównie, jako kwiat kupowany na Wszystkich świętych, na nagrobki. Rośnie tutaj tylko jeden gatunek tej rośliny, a mianowicie chryzantema Zawadzkiego. W innych częściach świata można spotkać ok. 50 gatunków tego krzewu.

    • Sadzenie fasoli szparagowej
      Sadzenie fasoli szparagowej więcej

      Fasolka szparagowa latem króluje na talerzach w wielu polskich domach. Nic dziwnego smakuje prawie każdemu. Nie ma żadnej przeszkody, by można było mieć własną uprawę fasolki szparagowej we własnym ogrodzie.

      • Sadzenie poru
        Sadzenie poru więcej

        Por jest warzywem całorocznym i w smaku jest trochę delikatniejszy od cebuli. Jest nieodzownym dodatkiem do sałatek, zup czy surówek.

        • Sadzenie aronii
          Sadzenie aronii więcej

          Aronia należy do rodziny krzewów, przywędrowała do nas z Ameryki Północnej. Owoce aronii to doskonałe źródło witaminy C, wykorzystywana jest w formie przetworów, jak i w postaci surowej.

Nazwa Cena Zmiana tyg.
6,60 PLN/kg 0,00%
3,75 PLN/kg 0,00%
563,33 PLN/t 0,00%
780,00 PLN/t 0,00%
708,93 PLN/t 0,00%
Nazwa Cena Zmiana 1m
84,34 cent/funt 0,00%
220,50 cent/funt 0,00%
155,95 cent/funt 0,00%
12,83 cent/cetnar 0,00%
  • ON
  • Pb95
  • Pb98
  • LPG
  • 6,64
  • 6,47
  • 7,06
  • 3,03

Źródło: www.e-petrol.pl/ | Ostatnia aktualizacja: 2023-11-29