Lawenda wywodzi się z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Okres jej kwitnienia zaczyna się w czerwcu i trwa aż do października. Atutem lawendy jest głęboki system korzeniowy, który sprawia, że roślina doskonale radzi sobie nawet w najniższych temperaturach. Ten półkrzew bardzo gęsto się rozkrzewia, osiągając przy tym wysokość około 50 cm.
Gryka zwyczajna nazywana również siewną jest roślina dwuliścienną. Posiada ona podobny skład chemiczny nasion i agrotechnikę uprawy przez co zaliczana jest do grupy roślin zbożowych. Do gryki należy 15 gatunków rosnących w klimacie umiarkowanym Europy i Azji. Najwięcej odmian gryki występuje na terenie Azji wschodniej i środkowej
Fasola jest roślina pochodząca z Ameryki Południowej jest obecnie powszechna na całym świecie. Fasola jest rośliną strączkową należącą do rodziny motylkowatych. Kwitnie na biało pomarańczowo lub fioletowo. Po zapyleniu w miejsce kwiatów pojawiają się strąki. Zbiera się je w momencie gdy nasiona są jeszcze niedojrzałe. Fasola należy do roślin jednorocznych. Fasola jest bogata w cenne minerały, takie jak wapń, potas, mangan i fosfor, witaminy i błonnik pokarmowy. Działa wzmacniająco i przeciwzapalnie poprawia ogólną odporność organizmu.
Cebula dzięki swoim właściwościom leczniczym jest ceniona już od starożytności Znajduje ona swoje zastosowanie w leczeniu nadciśnienia, zwalczaniu złogów cholesterolu, obniżaniu zawartości cukru we krwi. Posiada właściwości antybakteryjne, dzięki czemu stosowana jest w tracie przeziębienia. Cebula to także bogate źródło witamin (C, E, A, B2, B6) i minerałów (wapń, fosfor, żelazo, fluor, siarka) Ze względu na zawartość siarki, cebula powoduje, że przy jej obieraniu lecą nam łzy
Chryzantemy nazywane również kwiatami jesieni są najpopularniejszymi roślinami kwitnącymi od jesieni do pierwszych przymrozków. O popularności tych kwiatów zdecydowały szeroka paleta oryginalnych barw oraz późna pora kwitnienia oraz odporność na niskie temperatury.
Czosnek jest nie tylko popularnym warzywem, ale również doskonałą rośliną leczniczą. Swoje zastosowanie znajduje w zwalczaniu wysokiego ciśnienia, oczyszczenia krwi, pozbywania się złego cholesterolu.
Borówka wysoka, czyli powszechnie znana nam borówka amerykańska cieszy się coraz większym powadzeniem jako roślina uprawna. Borówka to bogate źródło witamin (C, A, B1, B2, PP) oraz soli mineralnych. Do właściwości owocu możemy zaliczyć działanie ochronne przed rakiem, chorobami serca, udarami. Uprawa borówki nie jest kłopotliwa ani trudna. Aby osiągnąć zamierzony efekt należy spełnić podstawowe warunki których wymaga do rozwoju.
Arbuz nazywany również kawonem to owoc składający się w 90% z wody. Zawiera on dużo cukru i nie jest bogaty w składniki odżywcze. Posiada jednak inne właściwości: przyśpiesza przemianę materii a także nawadnia i oczyszcza organizm.
Mamy czas żniw. Aby przebiegły sprawnie i bez przykrych niespodzianek należy się do nich dobrze przygotować, a co najważniejsze właściwie przygotować maszyny....
W ostatnich latach wielu polskich rolników, działkowców i osób posiadających nawet nieduży ogród decyduje się na zakup strusi. Struś afrykański jest...
Co raz częściej kombajny pracujące przy zbiorze rzepaku, gorczycy itp. zostają doposażone w stół do rzepaku. Co to jest za urządzenie i jak działa,no i chyba najważniejsze co daje jego stosowanie?
Kiełki to rośliny we wczesnej fazie wzrostu, które nie zdążyły przekształcić się jeszcze w siewki. Zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnych wartości odżywczych, przez co są cennym elementem diety. Kiełki najczęściej je się w postaci surowej, jako dodatek do kanapek, sałatek i jako dekoracja potraw.
Sadzenie dużych drzew to nie łatwa sztuka. Należy mieć do tego profesjonalną wiedzę i odpowiednie umiejętności. A często również profesjonalne narzędzia. Duże drzewa mają już swoje wymagania i nie lubią przesadzania.
Rzodkiewka to jedno z najłatwiejszych warzyw, które można wyhodować we własnym ogródku. Rośnie również dość szybko, więc nie wymaga zbyt długiej pielęgnacji.
Por jest warzywem całorocznym i w smaku jest trochę delikatniejszy od cebuli. Jest nieodzownym dodatkiem do sałatek, zup czy surówek.
Nazwa | Cena | Zmiana tyg. | |
---|---|---|---|
jałówka | 6,60 | PLN/kg | 0,00% |
kurczak | 3,75 | PLN/kg | 0,00% |
owies konsumpcyjny | 563,33 | PLN/t | 0,00% |
pszenica paszowa | 780,00 | PLN/t | 0,00% |
żyto konsumpcyjne | 708,93 | PLN/t | 0,00% |
Nazwa | Cena | Zmiana 1m | |
---|---|---|---|
wieprzowina | 84,34 | cent/funt | 0,00% |
wołowina | 220,50 | cent/funt | 0,00% |
drób | 155,95 | cent/funt | 0,00% |
mleko | 12,83 | cent/cetnar | 0,00% |
Źródło: www.e-petrol.pl/ | Ostatnia aktualizacja: 2023-11-29